Lespakket met beestjes (foto's)

11-09-2017    10:00   |    Ellis Langen

Koppert en Naturalis Biodiversity Center hebben samen een lesprogramma ontwikkeld voor kinderen op de basisschool waardoor zij zich meer bewust worden van de natuur en hoe zaken daarin werken. Het lespakket bestaat uit zeven lessen. Elke les belicht een ander onderwerp en heeft een andere, vaak interactieve werkvorm. Eén les van het pakket is ‘hulptroepen uit de natuur’ waarbij de kinderen onder andere beestjes van Koppert in petrischaaltjes te zien krijgen.

Klik naar links of rechts op de pijltjes in bovenstaande foto om meer foto's te bekijken

Zaterdag lanceerde Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs het educatiepakket. Het is bedoeld voor kinderen die in groep 4, 5 of 6 van de basisschool zitten. De les ‘Hulptroepen uit de natuur’ werd door Dolores Leeuwin, bekend van het tv-programma Het Klokhuis, onthuld. Samen met kinderen telde Dolores af waarna het lespakket tevoorschijn kwam. De kinderen mochten het lespakket bekijken en beleven. Ook testte Dolores met een quiz op een leuke manier de kennis van de kinderen over de natuur. Het educatiepakket werd gelanceerd tijdens de Open Dag bij Koppert die zij zaterdag speciaal voor medewerkers en hun familie georganiseerd had vanwege haar 50-jarig bestaan. Naar dit familiefestival kwamen zo’n tweeduizend bezoekers. 

Echt ervaren
Koppert en Naturalis Biodiversity Center willen met het lespakket bijdragen aan de bewustwording voor de aarde en de natuur bij kinderen. Volgens de toeleverancier van biologische gewasbescherming maken onderdelen van het lespakket dit leerpakket echt bijzonder. Zo ervaren kinderen in het echt hoe een plantje groeit, gaan ze bijvoorbeeld bloemen ‘ontleden’ en ontdekken ze hoe de bestuiving werkt, krijgen ze ‘opgezette hommels’ te zien, gaan kinderen in een les buiten op zoek naar sporen in de natuur, leren ze over het nut van bepaalde insecten en ontvangen ze zo’n vier verschillende natuurlijke vijanden in petrischaaltjes. Bovendien heeft elke les een andere werkvorm, zoals een quiz, een werkblad, film en gesprekken met kinderen. 

Vraag naar onderzoekend leren
Naturalis Biodiversity Center heeft voorafgaand aan het maken van het lespakket onderzocht wat de behoefte van het onderwijs is en hoe deze aansluit bij de missie, visie en producten van Koppert. Daaruit bleek onder andere dat scholen op zoek zijn naar lesstof om kinderen onderzoekend te laten leren. “Wat betreft het kerndoel 'natuur' is hier voor basisscholen nog niet heel veel aanbod in”, zegt Agnes van den Berg die verantwoordelijk is voor het lespakket bij Koppert.

Het lespakket is te bestellen door scholen via de site www.hulptroepenuitdenatuur.nl en kost 25 euro. Dit pakket is te gebruiken door de groepen 4, 5 en 6. Tevens kan het lespakket meerdere keren gebruikt worden. Bij de verschillende groepen worden er in het lespakket suggesties gegeven voor verdieping van de lesstof.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Wat gaat de energieprijs doen?'

Een weblog van Peter van den Berg, directeur AgroEnergy. Deze blog is exclusief geschreven voor de GroenteNetten en de SierteeltNetten.

KAS 'Klimaat&Kassenbouw' live

De nieuwste uitgave van KAS, die vorige week door de bus viel, staat nu ook online. De uitgave kan op computer, tablet of smartphone worden...

R&D-faciliteit daglichtloos telen 22-09-2017    09:18
Afspraken gemaakt op extra ALV 22-09-2017    09:16
Dechering naar Schoneveld 22-09-2017    09:15
Harris helpt 'The Avocado Show' 22-09-2017    09:11
Voer de fotosynthese op (film) 22-09-2017    09:08
'Wijs op de vertrouwenspersoon' 22-09-2017    09:07
Fruit Logistica groeit verder door 22-09-2017    09:06
Filmpje over bodemverbeteraars 22-09-2017    08:59
Angst voor heffing vrachtwagens 22-09-2017    08:57
Cool Port van start in Rotterdam 22-09-2017    08:03
  Ga naar het nieuwsarchief